fbpx

Да преживееш Русе

„Всичко, което по-късно преживях, се беше случило вече в Русчук“. 
– Елиас Канети, първият български нобелов лауреат

Няколко дни, изпълнени с цветове и емоции, благодарение на поканата на Градоред и община Русе да изследваме и опознаем техния изключителен град. Омагьосващо е в Русе.. град – начало, изпълнен с история, аристократичен дух и уникален архитектурен облик, носещ следите на неокласицизъм, барок, сецесион и модерен стил, проектиран от архитекти от цяла Европа. Основан като римско крепостно селище и превърнал се в най-големия и красив град на България през ХIX век и ключов административен, търговски, транспортен и културен център.

Този величествен облик се стреми да показва и днес Градоред  – малка организация от млади и дейни хора, които имат за цел да възродят историята и духа на града и да ни я покажат по интригуващ начин. С помощта на картата “Историческа обиколка на град Русе” всеки може да преоткрие града и културните му съкровища, по някой от създадените маршрути. 

След три приказни дни, тук съм ви подготвила кратък “наръчник”, как да преживеете Русе, според моите впечатления.

Къде да отседнете?

В града

 • Ако искате да отседнете в града и да усетите аристократичния дух на старите исторически сгради, то Хотел Анна Палас е интересен избор. Сградата е построена през 1888 г. от арх. Валсамски като частно жилище. Била е център на управлението на ЖП линията, както и дом на италианското, австрийското и румънското консулство в Русе. От 1952 г. къщaтa e пoлзвaнa зa иcтoричecки и прирoдoнaучeн музeй, след това дълго ocтaвa нeoбитaeма. През 2003 г. зданието е реставрирано под формата на хотел. Фасадата на сградата е възстановена в оригиналния й неокласически стил, а вътрешният интериор автентичен и съобразен с цялостния дух на мястото. Тъй като не успяхме да видим хотела отвътре, не мога да споделя мнение и отзив за мястото от личен опит.
 • Ако искате да отседнете в града, близо до центъра и всички красиви сгради, но имате нужда от повече комфорт и харесвате Уелнес и СПА занимания, то хотел Космополитан е добър избор. Интериорът е модерен, поддържан и чист, закуската – на блок маса и местоположението, централно и много удобно. Това беше хотелът, в който ние отседнахме и също го препоръчвам, ако сте в града по работа. За любителите на бутикови изживявания, бих определила Residence House Ruse като интригуваща дестинация. Разположен в историческия център на града, хотелът съчетава уюта на по-изисканото настаняване и персоналното отношение към гостите. Идеята на мястото е да възстанови традиционния за русенските сгради стил от началото на 20 век. Тук също не съм била гост, за това не мога да споделя личен опит от настаняването.

Извън града

 • Ако предпочитате спокойствието на покрайнините, то определено бих препоръчала Winery Hotel “Seven Generations”. Комплексът се състои от хотелска част със СПА център, прилежащ към нея ресторант в автентичен български стил, външен басейн и приказни лозови масиви с изба към тях. Освен романтика и изтънчен вкус, това място е дом на дълголетна история, датираща от далечната 1878г., когато един млад мъж на име Илия Рабчев напуска семейството си, заминавайки за Франция, където изучава тайните на винопроизводството. Четири години по-късно, Илия се завръща в село Бяла Черква и основава изба „Рабчев“, която се превръща в най-големия винопроизводител в района. Историята продължава и до днес, чрез създаването на това магнетично местенце.

Какво да видите в Русе?

 • Един от начините да разгледате града е да се доверите на картата “Историческа обиколка на град Русе” (можете да откриете безплатно във всеки хотел) да ви разведе по своите маршрути, които ще ви запознаят с историческите сгради, заради които градът е наречен “Малката Виена”, забележителностите по кея и зданията, които определят Русе като “град на първите неща”. Някои от събитията, случили се за за първи път в България и Русе са:
  • Първата съвременна печатница
  • Първият град, в който улиците получават имена
  • Първата парна бояджийска фабрика и първата пивоварна
  • Първата телеграфна и първата ЖП линия 
  • Първата българска частна банка
  • Първата кинопрожекция
  • Първият асансьор
  • Първатa метеорологична станция и още много..

Няколко автентични места из града, които си заслужават времето и вниманието ви:

 • Католическата Никополска Епархия – известна още като “Къщата на банкера Иван Симеонов”, един от най-богатите и влиятелни хора в България по онова време. Построена е през 1895 г. и в историята си е била семейно жилище, общежитие на Английската гимназия и къща за гости на община Русе.
 • Дворецът Батенберг (днес Регионален исторически музей) – дворецът е строен през периода 1882 – 1892 г., като идеята на сградата е била да служи за официална резиденция на българския княз Александър I Батенберг в Русе. Тъй като дворецът е завършен след оттеглянето на княз Александър I от българския престол, той така и не е бил използван за седалище на български владетел. Интересно е, че сградата притежава голямо подземие, в което са извършвани разпити на престъпници и политически затворници. Освен това сградата е била свързана с подземен тунел с намиращата се в близост къща на русенския градоначалник.
 • Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – като една от най-ранно създадените градски библиотеки, Русенската библиотека е построена само десет години след Освобождението. Благодарение на културни дейци и материалната подкрепа на Градската община, през 1911 тя е завършена.

“Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв!”
– Баба Тонка Обретенова

И още…

 • Къща-музей на Баба Тонка – Баба Тонка се отличавала с изключителна смелост и обич към българското. През 1876 г. домът ѝ е превърнат във военен щаб, откъдето на всички страни тръгват указания и оръжие. Наричана от турци и от българи „Майка на бунтовници“, тя се превръща в свещения образ на Българската майка. Къщата-музей работи от вторник до събота и разказва голяма част от историята на фамилията.
 • Музей на градския бит (Къщата на Калиопа) –  според сведенията, сградата с възрожденска архитектура и пъстра история, е построена през 1864 г. по желание на Митхад паша. Легендата разказва, че той подарил тази къща на жената, която харесвал и обичал. Когато владетелят дошъл в Русе, той се влюбил в дама, която всички наричали Калиопа заради великолепната й хубост. Днес, къщата представя бита и интериора на богат русенски дом от края на ХІХ и началото на ХХ в.
 • Пантеонът – известно е, че местните не обичат Пантеона, тъй като през 1975 г.заради строежа му е била съборена църквата “Всех светих”, която се отличавала със своите прекрасни цветни виенски витражи и красиви стенописи. Там днес лежат костите на 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Почетени са 453-ма души – участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността. Църквата бива изградена отново със средства на гражданите на Русе – в срещуположния край на парка.

Къде да хапнете в Русе?

 • Тераса с приказна гледка към Дунава, изключителна кухня, любезен персонал и централно място – какво повече може да иска човек от заведение в Русе. Terassa Restaurant е моят абсолютен фаворит за хапване в града. Тук, с Ели не усетихме кога времето отлетя, в разговори, лек дунавски ветрец и вкусно хапване. Особено препоръчвам салатата с козе сирене и смокини и лимоненото ризото със сьомга! Вече нямам търпение да се върна!
 • Ресторанта на Winery Hotel “Seven Generations” – за хората, които обичат да излизат от града често, само на 20 минути от Русе е комплекса, за който ви разказах по-рано. Автентичен български стил, гледка към чудните лозови масиви и сините води на река Дунав в далечината. Като магично кралство бих определила мястото, а храната – изключително вкусна. Имахме щастието да ни обслужва най-милата дама, която беше грижовна почти колкото собствената ми баба. 🙂
 • Торта Гараш в Planet Food – Знаете ли, че тази торта е създадена през 80-те години на 20-ти век, в Русе, хотел “Ислях хане” от австроунгареца Коста Гараш, който приготвя десерта за княз Батенберг, вдъхновен от тортата “Сахер”. Заведението е много приятно, с ключова емблема – цветни колела.
 • The River Bar & Dinner – още едно хубаво местенце, точно до реката.

Какво да видите около Русе?

 • Басарбовски скален манастир – „Свети Димитър Басарбовски“ – на около 10 километра южно от град Русе се намира едно тихо, впечатляващо и свещено място – единственият действащ скален манастир в България. Създаден по време на Второто българско царство през 12-13 век, манастирът представлява издълбавани във варовиковите скали, параклиси и килии от монасите-исихасти в онзи период. Кръстен е на светецът Димитър Басарбовски, който приживе е бил пастир, живеел скромно в скалите на днешния манастир и умира през 1685г. Мястото е уникално по рода си, а живописните гледки към долината на река Русенски Лом просто пълнят сърцето и душата
 • Ивановските скални църкви – Още от дълбока древност вярващите по нашите земи са откривали уединение и близост до Бога в отдалечените, планински и труднопроходими места. В близост до село Иваново, на около 22 км от Русе. Защитен от ЮНЕСКО, манастирският комплекс е още едно място, което не мога да сравня с никое друго. Манастирът е основан през 20-те години на 13-ти век от монах Йоаким и се отличава с добре запазените си световноизвестни стенописи – в шест от храмовете са съхранени скалните творби на иконописците от Второто българско царство, по времето на което манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Главната църква „Света Богородица“ е изсечена на 38 метра височина и от нея се разкрива величествена гледка към планината. Препотъчвам си да чуете беседата, която мястото предлага, защото информацията, която ще чуете сякаш оживява пред очите ви.

И така завършвам този кратък наръчник, как да преживеем Русе с едно задължително преживяване – плаването с корабчето “Русчук” по залез в Дунава! С чаша вино, приятна компания и слънчевите лъчи, сърцето ви ще бъде пълно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?