fbpx

Операта е живот – Софийска опера и балет

#КласикатаЕМодерна

Снимка: София Павлова

“Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко.” 
– Платон

Началото

Наскоро присъствах на представянето на книгата “Моят Вагнер” на Маестро Пламен Карталов и тогава за първи път ви споделих впечатленията си относно Софийската опера и балет. Днес, малко повече от месец по-късно съм безкрайно щастлива да бъда част от трепетния живот на Операта и да ви показвам толкова много от него! Тогава искрено се вдъхнових от новаторството в спектаклите, автентичното режисьорско виждане на Маестрото, модерното и различното – от сюжетните линии и посланията, до необикновения декор, специфичното осветление и интругуващите творчески решения.

Беше ми мило да разбера, че нашата национална опера представя изключителни постановки в Германия – в замъка “Neuschwanstein”, Русия – в Большой театр, Словения и други държави. Научих, че в книгата присъстват над 300 страници с оценки на световноизвестни критици, които поставят нашата, българска опера на световната сцена заради успехите ѝ!

Изненадата

Но не това ме озадачи толкова много, колкото факта, че не бях чувала много за тези успехи. Не бях виждала достатъчно от великанския труд, който стотици артисти, музиканти, танцьори, режисьори, шивачи, администрация и още толкова много хора полагат! Не бях разбирала така нагледно каква е цената на крилете на вдъхновението на една толкова мащабна организация. След като изгледах спектаклите “Лебедово езеро”, “Баща ми бояджията” и “Клетниците”, осъзнах, че отдавна не съм се чувствала толкова вдъхновена.. и просто исках да направя нещо, за да достигне труда на тези неуморни творци до повече млади хора..

И така, заедно с помощта на екипа на операта и Маестро Пламен Карталов, се роди идеята да обедидиним повече български личности, които истински ценят високото изкуство и култура в една кауза да разпространим необикновените неща, които Софийската опера и балет създава!

Мисия

Мисията, поривът и стремежът на Софийската опера е безспирно да дава нов сценичен живот на интригуващи заглавия, преплитайки класика с новаторство и модернизъм в дълбоко изпипани творчески продукции. Друга основна цел е да открива нови млади певци и таланти, да им дава шанс да израстват в театъра и да ги развива, поощрявайки огромния им труд, професионализъм, резултати и отговорност. Целият екип на операта се бори всеки ден за прогреса, творческия и жизнен просперитет на първия оперен театър на България.

Миналата година, по време на най-тежката пандемия, докато Метрополитън опера освобождава хор, оркестър и артисти, Софийската опера изнася повече от 60 спектакъла на 8 открити сцени из цяла България, за да съхрани духа, вдъхновението и малките радости в ежедневието на хората, както и сцената за своите артисти.

“Музи на водата” – езеро Панчарево

И така, тази година, сред езерната магия на Панчерево ще се състои 2-рият летен фестивал “Музи на водата”. Откриването на новата сцена е именно днес с премиерата на операта “Жената от езерото” от Джоакино Росини, представяна за първи път в България! С лодка, изплуваща от езерото, ще се появи главната героиня Елена – чието име от древни времена е истински символ на красотата!

Превъплащение

Днес, заедно със Софийската опера и много ентусиазъм, ви показваме малка част от сърцевината на спектакъла с кадри от самата езерна сцена, декор и костюм от постановката. С това фантастично превъплащение успях за миг да “преживея” един нюанс от мистичния образ, характер и сила на магнетичната Елена. Заживях в одеждите ѝ и се докоснах до езерото по един нов, съвсем артистичен начин, усещайки го като дом, закрила и убежище. Пред очите ми магично затанцува цялата история на едноименната поема на сър Уолтър Скот – ту нежно лирична, ту драматично разтърсваща!

“Жената от езерото” е първата опера от летния фестивал, която до 18 юли ще имате шанс да преживеете! Това е една от най-рядко изпълняваните опери на италианския композитор-виртуоз, “за когото се е говорело повече, отколкото за Наполеон”. На сцената буквално ще оживее драматургията на Росини, в която са дълбоко заложени мистика, романтика, модернизъм, хармония на чувствата, но и бурни страсти с цвят “пепел от рози”.

История

Помня първия балетен спектакъл, който гледах като дете – “Кармина Бурана”. Помня синхрона на музика, танц, слово и забележителна визия, сливащи се в една величествена картина. Днес наблюдавам от толкова близо труда на стотици хора под формата на блестяща подготовка, порив и вдъхновение за творчество и изпипани до последния детайл изпълнения, погалващи всички сетива – поглед, слух, сърце и душа.

Защо?

Необходими са огромни услия и изключителна организация на екипи, с горяща страст към операта – хора, които нямат умора, работно време или почивка. Те живеят за да творят, а моето най-искрено желание е творчеството да бъде съзряно, оценено, почувствано и преживяно. Интересно как едно съвсем колективно мероприятие може същевременно да бъде толкова лично и интимно преживяване, чрез което опознаваме в дълбояина самите себе си.

Твърде много повърхностни и консуматорски теми обуславят ежедневието ни, за да пропускаме тези ефирни новини! Моето желание и цел са да виждаме, чуваме, преживяваме и подкрепяме повече онези неща, които хранят духа ни, а не материята.

Изкуството възпитава именно това у нас, да захранваме със същата сила и стремеж нашите фини, душевни, нематериални нужди, които бивайки забелязани, всъщност ни носят много наслада и дълбок смисъл. Изкуството ни учи на широкомислие. Учи ни да излизаме от рамките на стандартното мислене, да  намираме повече алтернативи и отговори на проблемите. Насърчава ни да чувстваме и преживяваме света по един по-дълбок и нюансиран начин. Помага ни да си задаваме въпроси, а не просто да заучаваме готови “рецепти”, истински опознавайки себе си. 

#КласикатаЕМодерна

И така, с този надслов завършвам своя разказ и от сърце благодаря на всички, които се отзоваха скорострелно и напълно доброволно, за да подкрепят артистичния труд на операта, зад който стои много неартистична подготовка, изискваща дълбока воля и постоянство.

Следете Instagram профила на операта – @operasofia днес, за да се порадвате на кадри от премиерата, backstage-a и езерната сцена, който ще ви споделям там днес. Специално благодаря на Радост Тодорова, която се отзова веднага на поканата ни и също ще предаде своя поглед през канала на операта, в stories!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?