fbpx

4 Водопада за 1 Ден – Централна България

LIKE THIS POST? SAVE IT ON PINTEREST!

Преди няколко години, с десетина прекрасни хора се сприятелихме доста бързо, импулсивно и съвсем не-случайно. Всеки от нас познаваше някого от сегашната ни група, но не се бяхме събирали заедно и на едно място преди. Никой не беше имал голяма задружна „компания“, с която да празнува радостите, да преживява трудностите или да прави лудории и да вдъхва живот на най-необмислените и уж невъзможни идеи. В този и последващи постове ще ги виждате под прякора “Гларусите”, като историята зад името ще ви разкажа някой друг път. :]

Поради щастието и съдбата, които ни сполетяха, тази пролет отново си организирахме едно прекрасно пътуване заедно, именно в Централна България. В този пост ще ви разкажа за 4 водопада, които спокойно можете да видите за един ден и да рестартирате организма си със свеж въздух, кристални води, тонизираща разходка и позитивно настроение.

Иваниловски водопад

Иваниловски Водопад

Иваниловският водопад се намира на 11 км от Габрово и на 48 км от Велико Търново. Височината му е около 7 метра, а под водната му струя се образува приказно вирче, във формата на сърце, което при топло време е много подходящо за разхлаждащо плуване. На снимката горе, може да видите част от вирчето, в което момчетата от нашата компания скоростно се гмурнаха, въпреки че беше края на април, а температурата на водата общо взето спираше дъха им.

За да стигнете до водопада трябва да поемете по главния път за селцата – Солари и Иванили. След като подминете Солари, следва остър завой и мост. Непосредствено след тях има отбивка за черен път от лявата страна на пътя и ако следвате реката ще достигнете гъста гора, а после стръмна пътечка, по която можете да поемете право към водопада.

Ние всъщност научихме за водопада от книжка описваща скритите забележителности на България и не бяхме проучили особено как да стигнем до него. Хванахме една пътечка, която не мога да опиша къде точно се намира, слязохме в дерето на планината и се ориентирахме по звука на водата за да стигнем до точното местоположение. За това ви съветвам, ако искате да посетите водопада, по-добре следвайте описанието по-горе. :]

Иваниловският водопад се намира на малкото, но диво приточе на река Янтра. Мястото не е известно и е някак скрито в полите на планината. Именно за това, по-малко хора знаят за него и ако обичате тишината, спокойствието, ромоленето на реката и липсата на хора, то това би било вашето място.

Зараповски водопад / Геокомплекс Зарапово

Следващото приказно местенце се намира до село Вишовград (на 30 км от Велико Търново), като на 1,5 км след като излезете от селцето (посока Павликени), в ляво ще видите указателни табели за Геокомплекс Зарапово и ще може да паркирате.

Пътеката се намира съвсем близо до пътя и не отнема почти никакво време да достигнете водопада. Краткият маршрут включва няколко мостчета и стръмни дървени стълби, след които гледката към водопада ще се открие с цялата си красота пред вас.

Навсякъде около водопада расте люляк (поне през пролетта) , който ухае прекрасно и създава още по-цветно и усмихнато настроение. Цялата Предбалканска идилия кара човек да се замисли колко малко му трябва, за да бъде щастлив, колко много удовлетворение ни носи природата, колко по-истински и естествени сме далеч от суетата на града и колко хубаво е да ценим и пазим всичко това.

Тук отново не срещнахме много хора, което ни даде възможност да се полюбуваме на скритото местенце и да послушаме лястовичките, които бодро и весело пееха над цветните пръски на пенливата вода.

Еменски каньон и водопад Момин скок

Това райско местенце се намира веднага след село Емен, на 26 км от Търново. Екопътеката започва от голяма пещера и дървена беседка, изкачва се по няколко естествени каменни стъпала и продължава по ръба на чутовни скали, в чието подножие се вие река Негованка, а гледките към пролома ѝ са просто внушителни.

Някога, по дължината на цялата екопътека е имало действащи дървени мостчета, достигащи екстремно близо до пропастта, които сега в никакъв случей не бива да използвате, но пък погледът към скалите, каньона и останките от мостовете създават особено мистично и леко фантастично усещане.

Еменският каньон и Негованската екопътека живописно ни водят към чудния водопад – Момин скок. Преходът не е тежък, но изисква внимание, тъй като част от него преминава точно по края на пропастта. След това се влиза в няколко по-прохладни, гористи участъка и от там пътеката се спуска към подножието на скалите, където след дървено мостче, се разкрива цветна картинка на приказен воден оазис. Маршрута трае около час, като крайната цел определено си заслужава.

Хотнишки водопад

Хотнишкият водопад беше последната спирка за този, изпълнен със свежест и емоции, ден. Мястото се намира на 20 км от Търново (малко след село Хотница) и в непосредствена близост до пътя. От там може да минете и по екопътеката, обхождаща цялата каскада Хотнишки водопади по река Бохот. Тъй като ние нямахме достатъчно време преди залеза, стигнахме само до изумруденото езеро, притихнало под буйните води на водопада.

Хотнишки Водопад

Водопадът е висок около 30 метра, което го прави най-високият водопад до Велико Търново. Интересната растителност обгърнала скалите около него създава още по-тропическо и зелено усещане, заедно с цвета на водите. Има някакво спокойствие и хармония в целия пейзаж, който действа чудесно по залез, след дългия ден.

Тук може да срещнете повече хора, защото кътчето е много по-известно от другите по-скрити места, а през летните сезони има от къде наблизо да си купите кафе или сладолед, което предразполага много по-голям наплив от хора. Въпреки, че никой от нас не обича големите тълпи, водопада определено заслужава внимание, а в по-късните часове може да се порадвате и на малко повече тишина.

Денят ни завърши с вино, барбекю и широки усмивки след цялата тази разходка, а хубавите емоции остават за дълго в съзнанието.

За да усетите повече емоцията и красотата на местата, за които ви разказвам, вижте краткото видео долу: :]

” Cynefin your world! Find your own perspective in everything! “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?