fbpx

Валета, Малта – 10 неща, които да правим в града на рицарите

Casa Rocca Piccola

Малта – дестинацията, за която имах най-ниски очаквания, а се оказа неповторима! Пет дни, в които се събуждахме като в началото на филм за Джеймс Бонд. Приказна гледка, романтична тераса, светлините на античен град, мелодията на вълните и омайното полюшване на малки и големи лодки на пристанището пред погледите ни. Сутрин ни посрещаше изгрева с мека светлина, докато светлосините води на морето ни се усмихваха, а вечер купулите на Валета и Сенглеа блестяха в оранжево, а от терасите се чуваше нежна италианска музика.

Началото – къде отседнахме

Приключението ни започна в Сенглеа, където се настанихме в най-приказното airbnb, което препоръчвам на всеки, който пътува натам. Локацията е много удобна, с гледка към столицата на Малта, Валета и само на 10 мин с лодка от там. Ние прекарахме 5 дни на островите и тук ви събирам 10 неща, които си заслужава да видите в столицата Валета, за която отделихме около ден и половина.

За Валета

 • Историята на Малта датира от цели седем хилядолетия. Съвременната Малта е създадена през 1530 година, когато на острова се заселват рицарите от Ордена на Свети Йоан, като затова се задължават да плащат наем.
 • Валета (Valletta) е столицата на Малта и се намира на най-големия остров в държавата – Малта. Градът-крепост е изграден по план и всяко нещо е преценено, за да може крепостта да отблъсква недоброжелателите.
 • Столицата започва да се строи през 1566 г. Основаването и историята ѝ са свързани с рицарите от Ордена на свети Йоан, които поради липса на средства взели заем за издигането ѝ от папа Пий и испанския крал Филип. Името на малтийската столица е свързано с нейния основател – великият магистър на ордена Жан Паризо дьо ла Валет.
 • Валета се смята за най-добре запазения средновековен град в Европа. Градът е построен върху хълм и уличките се катерят и слизат нагоре-надолу. 
 • Улиците изглеждат подредени, но всъщност образуват лабиринт, с цел да дезориентират врага и да подсигурят тактическо предимство на местните в битки.
 • Архитектурата на Валета е интересна и нетипична. Всички сгради са построени с бял камък с жълтеникав отенък, който се добива на острова и придава много екзотична визия. Старите къщи макар и каменни са много различни, благодарение на пъстрите балкони. Всяка сграда има поне няколко дървени балкона, боядисани в определен цвят, което създава невероятна атмосфера.
 • В днешен ден дървените балкони се поддържат с помощта на специален фонд, защото се смятат за символни за Малта.
 • Градът заема площ от около 55 хектара, на които са разположени над 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници градове в света.
 • Цялата столица е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 г.

10 забележителности и интересни неща, които да правим във Валета

1. Плавайте на лодка до Валета

Ако сте отседнали в някое от трите градчета в близост до столицата, не пропускайте възможността да стигнете до Валета на лодка. Лодките в Малта са като произведения на изкуството – боядисани в ярки цветове, които се отразяват в тюркоазените води на Адриатика. Интересно е, че лодките съществуват от дълбока древност – още от 800 г. пр. Хр., когато финикийците са дошли в Малта. Името им е „лузу“ или “дайса”, а в тях е вградено окото на Озирис – закрилникът, който носи сполука на рибарите и ги пази в открито море.

От Сенглеа до Валета плаването е около 10 мин с корабче и около 15-20 минути с една от приказните лодки, на които си заслужава да се качите. Цената за това удоволстви на човек е не повече от 2-3 евро.

2. Разходете се из горните и долните градини „Барака“ (Upper and Lower Barrakka Gardens)

Градините “Барака” се разделят на Долни и Горни и предлагат панорамен изглед към Голямото пристанище, Форт Сант Анджело и Трите града. Любопитно е, че са построени върху градските укрепления и датират още от 1661 година, когато са били частни градини на рицарите. Дълго време градините не са били отворени за обществеността, но днес в тях можем да видим освежаващи фонтани, красиви статуи и паметници.

Под градините ще намерите “Saluting Battery”. Някога използвани за посрещане на чужди кораби, оръдията са реставрирани, за да направят посещението в града тържествено. Всеки ден в 12:00 часа се дава залп от хора в исторически костюми и се гърми с оръдията.

3. Casa Rocca Piccola: Аристократичен малтийски дом

Каса Рока Пикола е един от последните дворци, собственост на наследствената аристокрация в Малта. Семейство Пиро е наследник на културния паметник, който се състои от около 50 невероятни стаи, по-голямата част от които са отворени за посещение. Наричат мястото “жив музей”, тъй като семейството живее в имението и до днес. Тук се съхраняват исторически свидетелства за обичаите и традициите на малтийската. аристокрация през последните 400 години.

Интересен акцент в обиколката са подземията, които са се използвали като бомбоубежища през Втората Световна война, където се пази снаряд на бомба още от онези дни. Дядото на Николас де Пиро смята, че войната е неизбежна и построява първото частно бомбоубежище в Малта. За целта използва кладенеца, който семейтвото има, тъй като на острова няма реки и водоснабдяването е изключително трудно. За това са били използвани много дълбоки кладенци.

Тук видяхме преносим олтар под формата на голямо черно бюро с шкаф, който се затваря, но отвориш ли го се превръща в олтар. Благодарение на този вид олтари жените в знатните семейства са можели веднага след раждането на детето си да присъстват на неговото кръщене. Къщата е пълна с всякакви забележителни неща, които и Меган Маркъл е оценила, тъй като собствениците ни разказаха и показаха снимки от нейното посещение преди време.

4. Kатедралата „Свети Йоан Кръстител (St. John’s Co-Cathedral)

Катедралата е построена между 1572 и 1577 г. от Малтийските рицари по искане на Великият магистър на ордена – Жан дьо ла Валет. Интериорът на катедралата е украсяван почти 100 години, а в криптата ѝ са погребани много от малтийските рицари. Днес катедралата е седалище на местния архиепископ. Фасадата й е семпла, но интериорът зашеметяващ, в стила на пищния барок. Тук можете да видите единствената подписана творба на Караваджо – „Обезглавяването на Йоан Кръстител“. Подът на катедралата представлява пъстра мраморна мозайка с гербовете на рицарите от ордена на Хоспиталиерите.

5. Военния мемориал „Камбана на Обсадата“ (Siege Bell War Memorial)

Тук бие „най-тежката“ камбана във Валета. „Камбаната на Обсадата“ е издигната в чест на страданията на малтийския народ по време на Втората световна война и по-точно на 154-те дни, в които Малта е била откъсната от света и обсадена от вражески войски. Всеки ден, точно на обяд, камбаната отдава почит към жертвите на Голямата обсада.

6. Дворецът на Великия магистър (Grandmaster’s Palace)

Дворецът на Великият магистър на ордена – Жан дьо ла Валет е една от първите сгради във Валета, построена през 1571 г. Това е една от най-красивите и стари сгради на острова, който е кръстен на някогашния си собственик. Дворецът винаги е бил дом на правителството на Малта – първо на рицарите на Ордена, при британците – на губернатора. Днес тук се помещава резиденцията на президента, но въпреки това, част от помещенията са отворени за посетители. За жалост ние успяхме да го видим, тъй като беше затворен за ремонт по това време.

7. Крайморската пешеходна зона на Валета (Valletta Waterfront)

Единственото местенце във Валета, което е извън градските стени и можете да видите е крайморската пешеходна зона. Мястото е малко по-далеч извън портите, но истината е, че нищо не е “далеч” в Малта и особено във Валета. Много кокетно и приятно за разходка вечер, когато всичко е осветено.

8. Театър „Маноел“ – един от най-старите театри в Европа (Teatru Manoel)

Театърът е построен през 1731 г. от Антонио Маноел де Вилхена в стил рококо. Основната му цел е била да посрещне необходимостта от повече културни събития на опери, фестивали и театрални представления. Театърът е сред най-старите театри в Европа. Залата му разполага с позлатени седалки и плюшени кадифени столове. Акустиката на овалната стая е прекрасна. Всеки може да посети мястото и без да има билет за представление, но това се случва само на кръгъл час и поради тази особеност, ние не успяхме да го видим отвътре.

9. 3-те градчета – Виториоза, Сенглеа и Коспикуа, (3 cities – Vittoriosa, Senglea, Cospicua)

За да стигнете до някое от трите градчета (от където ние дойдохме), слизате с асансьора от Upper Barakka Gardens и стигате до пристанището.

Двупосочното пътуване до трите града струва не повече от 3-4 € и отнема около 10 минути в едната посока с ферибота. Можете да изберете и традиционното пътуване с лодка, за което ви разказах, което продължава малко по-дълго и е малко по-скъпо.

Фериботчето ще ви отведе до Виториоза (наричан още Биргу на малтийски), един от Трите града, заедно със Сенглеа и Коспикуа. Всички те предлагат прекрасна гледка към Валета и могат лесно да бъдат обиколени пеша.

Ето най-добрите местенца за разглеждане във всеки град:

 • Във Виториоза: Форт Сейнт Анджело, Дворецът на инквизитора, морският музей и Колегиалната църква Свети Лорънс
 • В Сенглеа: отидете до една от най-красивите гледки във Валета, градините Safe Heaven, разположени на върха на града, хапнете или пийнете по нещо в DATE (Art Café) много сладко местенце
 • В Коспикуа изследвайте малките улички, типични за градчетата там

10. Републиканска улица и търговска улица (Republic Street and Merchant Street)

Републиканската и търговската улица са най-добрите места за намиране на магазинчета за сувенири, ръчно изработени бижута от малтийски занаятчии. Те са известни със своя златен и сребърен филигран. Някои от произведенията са особено впечатляващи. На Републиканската улица има множество ресторантчета с тераси, които са супер за обяд.

Друго интересно място за почивка е известното заведение Кафе Кордина, елегантно кафене, основано през 1837 г. Там можете да опитате специалитети като “Kwarezimal” – традиционни малтийска сладки. Не пропускайте и да си хапнете сладолед от “Tiffany” Gelato или да се поглезите с кроасан с pistachio!

Вижте повече за пътешествията ми тук. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?