fbpx

Пътеводител за Букурещ – 12 забележителности

Cărtureşti Carusel Bucharest, Букурещ, забележителности

Букурещ или как една тридневна буря се превърна в най-хубавото нещо

Пътуването ни до Букурещ е доказателство, че понякога няма нищо по-хубаво от тридневна буря на морето, защото ако не беше тя, нямаше да се озовем тук. Баща ми обича да ми казва, че съвсем съм полудяла, когато разбере колко километри сме изминали и в колко часа сме пристигнали някъде. И всичко това само за да видим дадено местенце за малко или просто защото спонтанните пътувания са се превърнали в една от най-големите ми страсти.

Животът е за да се живее, а миговете, за да се улавят и изживяват и това определено е моят начин. Дори изминаването на повече от 1400 км. без климатик по магистралата не може да ме убеди в обратното. Да, колата ни се развали и пътуването се очерта като доста забавно. Но как иначе би могъл човек да запамети толкова ясно даден момент, ако няма ей такива “котвички”, с които съзнанието му да свързва всички спомени. В случая липсата на климатик по време на цялото ни пътуване определено направи тези дни “незабравими”.

И така, след бягството ни към Северното черноморие и обилния дъжд, който не пожела да спре цели три дни, ни хрумна идеята да посетим Букурещ и с голям ентусиазъм се отправихме натам от Балчик.

Как да стигнем до Букурещ и какво е важно да знаем

Най-лесният начин да стигнете до Букурещ, е с автомобил през Дунав мост до град Русе. Разстоянието от София до Букурещ е около 385 км и за около 6 часа можете да сте там. Ако пътувате с кола, на границата ви трябват само лични карти, но се плащат такси за преминаване през Дунав мост. От България за Румъния таксата е 4 лева, а от Румъния за България – 15 леи.

Тъй като ние бяхме на морето, минахме през Силистра и се качихме на ферибот до Кълъраш и от там стигнахме до Букурещ за около 3-4 часа, а се върнахме през Русе към София. Taксата за ферибота е 35 леи или 16 лв. за кола.

Задължително е да си закупите винетка, като в случай, че пътувате за няколко дни е най-добре да си вземете седмична, която струва около 15 леи.

12 забележителни места в Букурещ – Какво си заслужава да не пропускате?

1. Cărtureşti Carusel – Една от най-впечатляващите библиотеки в света

Пътувайки за Букурещ проучих някои от местата, които да посетим по време на краткия си престой там и с радост осъзнах, че едно от местата, които искам да видя от години е тук. Cărtureşti Carusel наистина е една от най-изящните книжарници/библиотеки, които съм виждала.

Cărtureşti Carusel или „Карусел от светлина” е сграда, построена през 1860 г. и трансформирана в истинска архитектурна перла. Зданието първоначално е проектирано за банка, на търговската улица „Липчани“, и е служило за такава докато през 1948 г.  Николае Чаушешко не го национализира, превръщайки го в универсален магазин. Книжарницата се намира в старата част на града, заобиколена от малки, кокетни магазинчета. Има 6 етажа, над 10 000 книги и 5 000 музикални албуми и DVD-та. На последния етаж има кафе, а на първия етаж галерия за модерно изкуство.

2. Pasajul Victoriei – Уличката с чадърите

Pasajul Victoriei е една от най-чаровните улички в града, с небе от шарени чадърчета, които имат способността да усмихнат дори най-намусения минувач.

3. Palatul Parlamentului – Палатът на Парламента в Букурещ

Палатът на парламента или Дом на народа е втората по големина административна сграда в света, след Пентагона в САЩ и една от най-тежките сгради в света. Сградата е построена върху Дялул Спири, един от малкото естествени хълмове в Букурещ, който заради проекта е разрит. Има легенди, че преди векове мястото е било гробище, в което са полагани хилядите жители на града, загинали при чумната епидемия. Строежът е струвал изключително много, по оценки около 3,3 милиарда долара. Участвали са над 20 000 работници. Строителството на сградата започва през 1984 г. като над 700 румънски архитекти са взели участие по проекта. За да се подсигури подходящ фон, на който да изпъкне величествеността на палата, са съборени сградите в няколко от най-старите централни квартали. 

При официалното откриване на сградата през 1989 г. проектът е завършен частично. След свалянето на Чаушеску от власт в страната се появяват нагласи сградата да бъде взривена. Въпреки това държавното ръководство на Румъния решава да запази и довърши построеното. До 2004 г. сградата е изградена на около 90%.

Има възможност да бъде разгледан и отвътре, като по време на тура може да разгледате и Музея на двореца, Музея на комунистическия тоталитаризъм и Националния музей за съвременно изкуство.

4. Strada Lipscani – Старият град в Букурещ

В днешен ден можем спокойно да се разходим по уличките на старият град на Букурещ, но от 2007 до 2011 г. това е била забранена зона поради организираната престъпност и ромските семейства, които са населявали най-старата част на града. Голяма част от сградите датират от преди 15-ти век. На улица Franceza (или френската улица) можете да посетите Стария съд. Руините разказват историята на Дракула, един от владетелите на Влашко от този период.

Наименованието на френската улица идва от сградата на френското консулство на тази улица в Букурещ още през 1789 г. На улицата се е намирала къщата на дамата Zoița Drugăneasca, която се запалва на 23 март, 1847. Поради силния вятър огънят е известен като “Големия пожар” в историята на Букурещ. Той унищожава 1850 сгради , 686 къщи, 1142 магазинчета, 10 хотела и 12 църкви. Повечето сгради по онова време били дървени, уличките по между им тесни и това позволило на огъня лесно да се разнесе. След тази голяма трагедия за града е взето решение новите здания да се правят само от камък. След Големия пожар, се построяват сградите, които днес дават облик на Букурещ, заради който го наричат “Малкият Париж”.

5. Romanian Athenaeum – Концертната зала – Румънският Атенеум

Румънският Атенеум е световно призната концертна зала, намираща в центъра на Букурещ. Сградата се отличава с богато орнаментирана, куполна, овална архитектура и е главната концертна зала на Букурещ. В нея се помещава филхармония “Джордже Енеску”. Сградата е творение на френския архитект Алберт Галеон и построена в некласически стил с малки романтични щрихи. Малко известно е, че е построена със средства, събрани от специален тираж на държавната лотария. За да бъдат събрани парите са издадени около 500 000 билета, на стойност 1 лея всеки.

През 2007 година Атенеум Роман е включен в списъка с европейското културно наследство като основен културен паметник на румънската нация. 

6. Fântânile București – Фонтаните в Букурещ

По целия булевард от Палата на Парламента чак до площад Unirii можете да видите най-различни фонтани с различни размери. Това е най-дългата хореографирана система от фонтани според Световната академия за рекорди, състояща се от 44 фонтана, подредени в обща дължина от 1,4 километра.

Площад Unirii не винаги е изглрждал както в днешен ден. Преди 1980 г. там е имало много къщи и хранителни пазари. Площадът е бил доста малък, докато не са го разширилите. С тази обширна модификация на площада са се появили и фонтаните. От реновирането им в края на 2018 г., фонтаните са придружени от спектакъл наречен “The Symphony of Water” през уикендите, от май до октомври. Темите на светлинното водно шоу се сменят всяка година, но музиката е от любими заглавия на филми като “Pirates of the Caribbean” и “Game of Thrones” и други.

7. Arcul de Triumf – Триумфалната арка

Триумфалната арка в Букурещ е построена през 1922 г. в чест на загиналите през Първата световна война румънски войници. Оригиналната ѝ конструкция е била дървена, но през 1935 г. е подсилена с мрамор и гранит. Проектът е дело на известния архитект Петре Антонеску, по чийто план е изградена и внушителната сграда на Парламента. Арката е построена в класически стил по модела на Триумфалната арка в Париж. Височината е 25 м., като можете да се изкачите по стълбище до тераса, разположена на върха на арката.

8. Biserica Stravrapoleos – Манастирът и църквата Ставраполеос

Малката църква Ставрополеос е еднa от най-красивите църкви в Букурещ. Построена е през 1724 година от гръцкия монах Йоаникий Стратоник, заедно с малък манастир и хан в Стария град на румънската столица. В края на 19-ти век ханът и манастирът са разрушени, а поредица от земетресения причиняват падането на купола на църквата. По-късно църквата е възстановена в началото на 20-ти век.

9. Museum of Art Collections Кралският дворец и музей на изящните изкуства

Освен музея на художествените колекции, интересен е и красивият дворец Романит, завършен през 1840 г. Построен е от гръцки милионер на име Григоре Романи и е една от най-луксозните сгради на улицата. Дворецът е имал много добра репутация в румънското висше общество, известен с великолепието на своите танци и приеми. В музея можете да видите няколко частни художествени колекции, с образци на източноевропейски и румънски художници.

10. “Dimitrie Gusti” National Village Museum – Музей на селото в Букурещ

„…за да бъдат напълно разбрани, предметите трябва да бъдат поставени в музея такива, каквито са в действителността, не сред завеси, а в истинска къща; не на стойки, а на битова навеса. За нас беше наложително да имаме музей на открито, с цели селски къщи за стойки, които сами по себе си са музейни експонати и поставени така, че да се изобразява истинско село.”
Димитри Густи, 1936 г
Основател на музея

За жалост не успехме да видим музя, но разбрахме, че наистина си заслужава човек да отдели време, затова си го запазихме за следващ път.

11. Cișmigiu Gardens – Градините Чишмиджиу

Градините Чишмиджиу са най-старите градини в Букурещ. Това е английски парк с фонтани, паметници и езерце за разходка с лодки. Там са също Цитаделата на града, както и обособени градини с магнолии и рози.

12. The Japanese Garden of Herăstrău Park – Японската градина с черешови дървета

Само на няколко минути от Триумфалната арка се намира едно приказно, цветно местенце. Японските градини са изключително впечатляващи и чудесни за приятна за разходка.

5 ресторанта в Букурещ, които са “absolute must”

1. FRUDISIAC

Брънч в Букурещ – A total YES! Тук прекарахме най-хубавите си 2 часа, в компанията на неповторими сокове, смутита, поширани яйца, авокадо тостове, незабравими на вкус и изглед палачинки и какво ли още не.

Освен това, кафето тук е “уау”. Независимо дали сте в настроение за лате, кортадо или дори кафе лимонада, Frudisiac има всичко, за което един любител на кафето би мечтал. Директно от Стокхолм, леко изпечено и пакетирано в Drop Coffee, кафето пристига тук само няколко дни след изпичането. Обикновено заведението работи с три или четири сорта и следва най-строгите правила за приготвяне на кафе.

2. Pâine și Vin

Хляб и вино. Толкова простичко, но толкова вкусно. В заведението казват, че важните факти и вкусове често са прости. Не оставят място за празни приказки. Хляб и вино е радостта да седнеш с любими хора на една маса и думите: топло, искрено, бързо, нежно, спокойно, вкусно веднага да се появят в съзнанието ти. Една от най-интересните пици, с изцяло местни продукти си хапнахме тук.

3. Amethyst Sky bar

Букурещ, Bucharest, Amethyst Sky bar

Приказна гледка особено по залез, вкусна храна и усещане за полет над града. Какво по-хубаво?

4. Restaurant Hanu’ lui Manuc в Manuc’s Inn

Manuc’s Inn е най-старият работещ хотел в Букурещ. Мястото е построено през 1808 г. като хан и първоначално е собственост на богат и ярък арменски предприемач Емануел Марзаян, по-известен под турското си име Манук Бей. До средата на 19-ти век това е най-важният търговски комплекс в Букурещ, с 15 търговци на едро, 23 магазина на дребно, 107 стаи за офиси или за живеене, две приемни и кръчма. Въпреки че Manuc’s Inn е бил обект на многократни реставрации, основната му структура остава непокътната. От трите оцелели хана от 19-ти век в квартал Липсчани, той е единственият, който в момента се използва като хотел.

Ресторантът предлага традиционна румънска кухня. Можете да опитате румънската палинка (ракия), както и местна бира, да хапнете супа в купичка от хляб. В някои дни име програма, представяща местния фолклор. 

5. The ARTIST Restaurant

Едно от най-специалните места за хапване тук. Разположена покрай историческата Calea Victoriei, тази грандиозна, елегантно проектирана вила от 19-ти век задава тон за изискана храна. Мястото принадлежи на наградения Пол Опенкамп, чието меню е едно от традиционно румънските, но с лекимеждународни нотки. Тук Пол Опенкамп е напреднал до използването на техника на молекулярна основа и храната наистина се преживява, не само консумира. За тези, които искат да опитат пълната гама, The ARTIST предлагат дегустационно меню „Spoon“, което дава възможност да опитате широк спектър от уникално приготвени гурме ястия.

Къде да отседнете?

Тъй като имахме само една вечер тук, ние си намерихме едно кокетно airbnb, което беше много сладко, чисто и удобно, малко по-далеч от шума на идеалния център.

Какво още?

Therme Bucuresti – на около 20 километра от Букурещ е едно от най-посещаваните места в Румъния. Може да стигнете с кола – има безплатен паркинг, или с автобус 442, който тръгва от спирка Piata Presei. СПА центърът е разделен на 3 зони, като можете да закупите пропуск онлайн или на място, след като изберете желата зона и времетраене. Чудно място за релакс, особено ако имате повече време!

OUTFIT: Love by Iris <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?