fbpx

Какво да правим в Казанлък – сърцето на Розовата долина

девойка с носия, Казанлък, роза, маслодайна розова долина

За Казанлък и Празника на розата

Утрин в Казанлък – долината на розите. Слънцето плавно изгрява над розовите полета и лъчите му лекичко галят земята. Роса е посипала нежните листенца на ароматните цветя с прозрачни водни кристалчета. Птички чуруликат бодро в ранните зори, а аз за първи път крача из розовите градини на Казанлък и вдишвам дълбоко от сутрешния специален въздух.

От откритите 12 тракийски гробници на територията на Казанлък и наоколо става ясно, че градът съществува от дълбока древност. Първоначално това е царството на Одрисите, където Севт III издига своя палат. По-късно тук се заселват Александър Македонски и Филип Македонски, гръцки, келтски и персийски завоеватели. Според историческите факти, когато Казанлък става част от Римската империя, започва отглеждането и на първите рози. Имало е над 20 вида като Плиний Млади избира името Тракийска роза на един от тях. За важността на розата свидетелства и гравирането ѝ върху монетите. През 815 г., с подписването на трийсетгодишния мирен договор между Хан Омуртаг и Византия, Казанлък влиза в пределите на Първата българска държава. 

В Казанлък всяка година се отбелязва Празникът на розата в чест на българската маслодайна роза. Още през 1903 г. гражданите на Казанлък за първи път са организирали Празник на розата, посветен освен на красотата и цветята, така и на милосърдието. Организирали са богати изложби с рози и цветя, излети до Шипченския манастир, продавали специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема – розобер, традиционно производство на розово масло и др. Идеята била да се събират средства за бедни семейства, възрастни хора, сираци и хора в нужда. 

Какво да правим в Казанлък

В Казанлък се преплитат пътищата на няколко исторически епохи и редица народи са оставили своите следи от времето, когато са обитавали за кратко тези земи. В Казанлък се намира Тракийската гробница – първият български обект, включен в списъка на ЮНЕСКО, специалният по рода си Музей на маслодайната роза и единствената на Балканите фабрика за струнни музикални инструменти.

Ако пътувате към Казанлък има няколко неща, които задължително препоръчвам да видите и опитате:

– Разходете се из розовите полета по изгрев или залез

Имайте предвид, че розите цъфтят през месец май и цветовете им се берат до първите дни на юни. Обикновено розоберът е рано сутрин, когато розите са още с росата по листенцата. Тогава маслото им е най-силно. С първите лъчи на слънцето розите пускат и най-силния си аромат. Силното слънце изпарява маслото, затова розоберът се случва винаги рано сутрин. 

– Хапнете в ресторант “Лазур”

Приказно място пред язовир Копринка, с чудни маси, бели полюшващи се от вятъра покривки и високи чинари, чиито клони и свежи зелени листа създават шарена сянка над всяка трапеза и времето сякаш спира бързия си такт.. и дори то посяда на масата за сладък обяд.

– Поплавайте с каяци в язовир Копринка

Особено по залез, когато слънцето плавно се потапя в копринените води, а водната шир пламва в пъстри огнени тонове, плаването с каяк е невероятна възможност истински да усетите красотата на това място. Ако нямате каяк, на брега на язовира има корабче, с което можете да се разходите.

– Вижте огненото шоу и нестинарите в “Пикник Българань”

Ако сте настроени за по-весела вечер с градиционни танци, нестинари и огнено шоу, тук си заслужава да го видите. В комплекса можете да станете свидетели на демонстрации на древни бойни умения на старите траки, на исторически и фолклорни сюжети, битови съдове и автентични предмети от българския бит.

– Разгледайте Тракийската гробница на владетеля Ройгос

Тракийската гробница на Ройгос, датира от IV – III век преди Христа. Открита е случайно през 1944 г. от войници, копаещи окоп в североизточната част на Казанлък. Днес паметникът е една от основните забележителности на града, прочут с великолепните си стенописи, за които се смята, че са изрисувани от известния в античната история художник Кодзамакис. Гробницата има три помещения – предверие, коридор и гробна камера с камбановиден купол. За да се запазят уникалните стенописи, изрисувани в четири цвята – червен, жълт, бял и черен и пресъздаващи погребално шествие, откритата гробница е затворена за посещения. До нея е изградено копие, коeто пресъздава всичко аналогично както като структура, така и като стенописи.

– Вижте единствения по рода си Музей на маслодайната роза

На този музей си заслужава да отделите повече време, тъй като няма друг подобен никъде по света. Основан е през 1969 г. в центъра на града, с идеята да запознае хората с историята на българската къща. Там можете да се запознаете с автентичната битова обстановка от миналите години и да опитате автентично сладко и ликьор от рози. 

Ето и какво още можете да правите:

– Разходете се из градините на Шипченския манастир и вижте невероятната Руска църква

– Изкачете се до паметника на свободата на вр. Шипка

– Вижте възрожденския дом на големия български композитор Петко Стоянов

– Направете преход до водопад Кадемлийското пръскало – близо до хижа Тъжа

– Етнографски музей Казанлък

– Къща-музей Чудомир

– Вижте малката и голямата Косматка

– Комплекс Дамасцена в Скобелево

Вижте още идеи за разходки в България тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?