fbpx

Савока, Сицилия – 10 неща, които да правим в селцето на “Кръстникът”

За Савока

  • Само на 20 километра от Таормина, в провинция Месина се намира Савока, едно от най-красивите средновековни села в Италия, чието име произлиза от бъза. “Savucu” от сицилиански диалект е храст с бели и ароматни цветове, който все още расте диво в пукнатините между къщите и присъства в средновековния герб на селцето.
  • Този малък град, разположен в скалите на хълм с двоен връх и магнетична гледка към Йонийско море е изпитал интереса на крале и папи в поредица от периоди на сериозна криза и просперитет. Приказни замъци, запазени църкви, стари руини, съхраняващи толкова много история, къщи с пъстри сицилиански плочки по покривите и прозорци, оградени с камък са само част от богатствата, които ще откриете тук.
  • Савока е известен с това, че тук са заснети няколко ключови сцени от филма „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола. Във филма може да видите кадри от тематичния Bar Vitelli и църквата San Nicolò.
  • Районът около Савока е известен с буйната си, зелена растителност. Регионът е пълен с цитрусови горички, лозя и маслинови дръвчета. Ето и 10 идеи какво да правите в Савока:

1. Обиколете града на триколесно Ape Calessino

Със своя легендарен дизайн и форма, италианското Ape Calessino е истинска икона. Тези кокетни традиционни камиончета винаги са ми правили впечатление, но сега за първи път се качихме на едно от тях. Градусите дори през септември са изключително високи и колкото и да обичам да се разхождам, триколесното италианско возило беше повече от добра идея! С едно такова Ape Calessino можете да обиколите стария град, да се качите до най-високата точка на Савока и след това да слезете пеша по алеите, разглеждайки всички църкви и забележителности.

2. Вижте Църквата San Nicolò

Църквата San Nicolò първоначално е построена през XIII век и е била украсена със стенописи във византийски стил. Църквата е значително преустроена през XV век и отново през XVIII век. Това води до голяма промяна във външния ѝ вид. Сегашният архитектурен стил наподобява крепост и има дървена статуя на Света Лусия. Мястото е най-известно с това, че през август 1970 г. са заснети някои от най-емблематичните сцени във филма “Кръстникът”, като сватбата на Майкъл Корлеоне и Аполония.

San Nicolò има голяма историко-социална стойност, започвайки от Средновековието до XIX век, тъй като и до днес, под повърхността на площада около църквата, има скрити крипти-костници, които съдържат тленните останки на стотици обикновени хора, живели и умрели между XIV и XIX век. Земетресението от 1908 г. поврежда църквата, която за последно бива реставрирана през 1981 г.

3. Посетете Bar Vitelli

Bar Vitelli се намира в Palazzo Trimarchi, дворец от XVIII век, на Piazza Fossìa, близо до кметството. Palazzo Trimarchi е 2-етажен дворец от XVIII век с подземие. Построен е от семейство Trimarchi, богат благороден сицилиански род. Дворецът е проектиран в сицилиански неокласически стил. Намира се на площад Piazza Fossìa, близо до кметството. На първия етаж се помещава Bar Vitelli. За жалост, когато ние бяхме там останалата част от мястото беше затворено, но вие може и да имате късмет.

Барът е световно известен с това, че там са заснети няколко сцени от първия филм на Франсис Форд Копола „Кръстникът“. Във филма Майкъл Корлеоне успява да избяга от Ню Йорк, след като започва война между италианските мафиотски семейства там. Когато пристига, за да намери убежище в Сицилия, Майкъл Корлеоне се влюбва в сицилианката Аполония Вители. Бар Vitelli е мястото, където Майкъл Корлеоне (Ал Пачино) се среща със собственика на кафенето, бащата на бъдещата му съпруга Аполония. Тук Майкъл Корлеоне моли бащата на Аполония за ръката на дъщеря си.

За всички, които искат още по-пъстро изживяване „зад кулисите“ на снимачната площадка и местните жители, можете да си поговорите с Мария, собственичката на барчето и да се поглезете с вкусна лимонова гранита.

4.  Хапнете в La Pineta

Тук можете да опитата специалното “The Godfather” меню с прясна паста и други специалитети. Храната в Савока се осланя на домашно-приготвените, “селски” (в добрия смисъл) сицилиански традиции. Можем да опитаме piscistoccu, сушена треска, приготвена с ароматен местен зехтин, доматено пюре, зелени и черни маслини, каперси, чили, пресни картофи и целина. Простичък, но уникален е италианския “cunzatu” – местен домашен хляб, който се пече в пещ на дърва и се овкусява със зехтин, сол, черен пипер. Не пропускайте лимоновата гранита, поднесена с “zzuccarata”, много хрупкава местна бисквитка, гарнирана със сусамови семена.

5. Вижте старата градска порта към Савока

Когато норманите пристигат в Сицилия, те построяват крепостна стена около Савока през XII век. Това укрепление е имало две градски порти. В днешен ден остава само една от градските порти – Porta della Città di Savoca или Градската порта към Савока. Портата изглежда като заострена арка и е направена от местни пясъчни камъни.

6. Посетете Манастирът и църквата на капуцините

Орденът на капуцините е католически монашески орден, клон на Францисканския орден. Първоначално така наричали подигравателно тези монаси заради островърхите шапки, които носели (известни като капюшони). Самият орден е основан през 1525 г. в Урбино, Италия. Утвърден е през 1528 г. от папа Климент VII. Облеклото на капуцините се състояло от кафяво расо с пришит към него капюшон, пристегнато в кръста с връв, завършваща в края с възел (символ на ненакърнимостта на монашеския обет) и сандали, носени на бос крак.

Този манастир е построен през XVII век върху обширна земя, дарена на Савока от Антонио Кризафули (член на благороднo сицилианско семейство) с акт на нотариус Чезаре Петрафита. Манастирът е на 2 етажа с църква, посветена на Свети Франциск от Асизи, в която се съхраняват няколко важни произведения на изкуството. В манастира на капуцините се помещава и крипта с мумиите на аристокрацията на Савока.

7. Изкачете се до Замъкът Pentefur

Руините на замъка Пентефур могат да се видят на един от двата хълма в Савока. Този средновековен палат датира от VI до XVII век. Мястото има вековна история, включително от византийския, норманския и ренесансовия период. Построен е на високо стратегическо място с цел защита на града. От замъка за жалост са останали само руини, включително части от стената и древните портали, които водят до главната сграда. Мястото предлага една от най-защеметяващоте панорамни гледки към региона!

8. Вижте стоманената скулптура на Франсис Форд Копола

Недалеч от Bar Vitelli има малък площад, който предлага страхотна гледка към Савока и църквата Сан Николо. На площадчето има стоманена скулптура на режисьора на филма “Кръстникът”, Франсис Форд Копола. Статуята е създадена от художника Нино Укино заедно с тази на Говорещото магаре. Ако добавите няколко монети, ще чуете силния глас на магарето, докато се наслаждавате на приказната гледка към Йонийско море, крайбрежната зона и църквата Сан Николо в далечината.

9. Посетете Църквата Santa Maria, Cielo Assunta

Църквата Санта Мария в Сиело Асунта е църквата майка (Chiesa Madre) на Савока. Строителството на църквата започва през XII век, когато норманите били в Сицилия. Първоначално има нормански архитектурен стил, но през XV век е преустроена и реставрирана от Пиетро Тримарки, местен архитект. Тогава придобива ренесансов архитектурен стил. Последно между XVI и XVIII век са построени камбанарията и кметството. В църквата се съхраняват редица ценни византийски стенописи.

10. Вижте Църквата San Michele

Църквата Сан Микеле е католическа църква в Савока. Характеризира се с готически стил отвън и бароков интериор. Строителството ѝ започва през 1250 г. и е завършено през 1420 г. Мястото съхранява няколко важни произведения на изкуството с историческа стойност, стенописи, барокови олтари и гробниците на няколко местни семейства.

Вицте повече за пътешествията ми тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?