fbpx

Какво да правим във Велико Търново за един ден

По улиците на Велико Търново

Велико Търново. Слънчев или мрачен, улиците на този град винаги ме пренасят в друго време, в друга реалност. Когато е тихо и няма забързани хора, пред очите ми сякаш изплуват знайни и незнайни образи на революционери, укриващи се зад стария зид, крепостите и къщите, надвиснали над шумната Янтра в смели подготовки и заговори, които сега са се превърнали просто в част от историята ни.

Това е град – приказка, съчетаващ хармонично в пределите си природа, скали, автентична архитектура, амфитеатрални панорами, зеленина, цветя, магнетичен дух. Красива е традиционната търновска къща от различните периоди, с типичните чардаци, балкони, корнизи, стрехи, прозорци, врати и порти, както и търновските произведения на майстор Кольо Фичето – школа в българския Ренесанс. Ако се чудите как да прекарате един ден или уикенд във Велико Търново по възможно най-добрия начин, тук съм ви подготвила някои ключови места за приказно пътешествие, които всеки си заслужава да види и преживее поне веднъж. 

Там при Трапезица
стара е столица,
царева вдовица;
Янтра я обвива,
с песен я приспива
като самодива.
– Иван Вазов

Къде да отседнете?

Велико Търново е град с царствена осанка, а рубинът в короната му определено е крепостта “Царевец”. Ако искате да отседнете в някое непретенциозно местенце, с омайваща гледка към средновековната цитадела, горещо кафе и лека закуска, то хотел “Лъки” е вашето място. Намерихме го случайно и в последния момент през airbnb. Успяхме да пристигнем на място чак към 1:00 през нощта, а хората ни посрещнаха топло, въпреки късния час. Хотелчето се намира в старата част на града, от едната страна с поглед към старите къщи, от другата с малки балкончета, обвити в зеленина. Под тях звучи песента на Янтра, а погледът ти достига до високите кули на “Царевец”. Не очаквайте някое специално бутиково хотелче или твърде луксозна обстановка. Това е мястото, където винаги има мек, пресен хляб, усмихната жена на рецепция, топъл разговор, кашкавалчета във формата на сърчица, чистота и чудна гледка, за която ви разказах.

Други любими места:

 • къща за гости History Inn, някога е укривала Васил Левски в тайно убежище, което можете да видите и днес
 • Парк хотел “Арбанаси” за хотел с чуден басейн и приказна гледка
 • Къща за гости „Хълма“ – малък бутиков хотел в старата част на града, с гледка към хълмовете Царевец и Трапезица, Катедрален храм „Рождество Богородично“ Арбанаси и река Янтра.

Samurai Specialty Coffee Shop – Брънч, чудно кафе и любимо място място за работа в Търново

Последният път, когато посетих Велико Търново беше с една от най-близките ми приятелки, Айсте. С нея животът ни събра докато и двете учехме в Холандия. Смело мога да кажа, че е едно от най-хубавите неща, които ми се случиха там! Пътуването беше като общ подарък по случай сватбата ѝ в Испания. За жалост аз не успях да отида, но пък времето ни в България с нея и Мантас (вече нейния съпруг ?) беше незаменимо!

И така, Samurai е едно малко кокетно кафе в стария град. Заслужава си да го видите, не само заради уникалното селектирано кафе, придружено с разнообразни домашно приготвени десерти! Както една стара поговорка казва душата не иска нито чай, нито кафе. Душата иска разговор, кафето е само повод. Е, това местенце сякаш създава онези поводи, които истински удовлетворяват душата!

Подарък с кауза – купете си картичка с котка

Вървейки по любимата ми улица във Велико Търново попаднах на интересна кауза – картички с котки. Ако си купиш картичка с нарисувано коте, тридесет процента от сумата отива за храна за изоставени животинки в Търново. По-късно се поинтересувах повече за каузата и всъщност днешната публикация е вдъхновена и посветена именно на това.

Марияна Нордгрен е художник. Тя рисува приказни акварелни картини с животинки, обитаващи територията на България и света. След това създава картички, чаши, чанти, дори изложби в България и чужбина. Целта ѝ е да подпомага всячески животните в нужда. Средствата отиват за дейността на фондация “Дивите Животни”, която неуморно спасява и обгрижва диви животни в беда и ги подготвя за връщане в природата. Каузата подпомага и фондация КАЖИ, основана за защита на животните, най-вече в индустриалното животновъдство и други НПО-та.

Аз срещнах работата ѝ на Самоводската чаршия – улицата на занаятите във Велико Търново. Това е една от най-живописните улици с възрожденска архитектура и най-различни работилници и ханове. След Освобождението тази стопанска част на Търново запазва дълго традициите на възрожденските занаятчийски чаршии. Тя става символ на занаятчийско-търговския характер на стария град. Оборудвани и действащи са няколко работилници – грънчарска, оръжейна, резбарска, работилница за кадаиф, иконописно ателие, тъкачница, шекерджийница и други.

Ако имате път през Велико Търново, върнете се назад във времето, докато се разхождате по тази улица. Не пропускайте да подкрепите каузата за животните с вълшебните рисунки на Марияна Нордгрен или си поръчайте нещо от страничката ѝ тук.

Щастливеца – вечеря/ обяд с неповторима гледка

Над пет хиляди години история живее по паважа на този отличителен град. Айсте и Мантас знаеха не малко за България, но това, което ги изумяваше на всяка крачка по улиците на градове като Велико Търново, Созопол, Несебър, крепости като Калиакра, манастири, църкви и културни паметници беше колко е богата, наситена и запазена историята ни от хилядолетия. “В Литва нямаме нищо подобно”, непрекъснато ми повтаряше Мантас. По цял ден четеше все повече и повече за нашите градове, царе, легенди и история. И това ме вдъхновяваше още повече.. да видя колко заинтересовани и докоснати могат да останат двама чужденци, които с всеки изминал ден се чувстваха все по-запленени от България.

И така, “Щастливеца” не е случайно място и предполагам, че почти няма човек, който да е бил в Търново и да не е хапвал тук. Най-старият и емблематичен ресторант, посветен на времето, в което е живял и творил великият писател Алеко Константинов – “Щастливеца”. Авторът си дава псевдонимът сам, в средата на 80-те години, когато идват най-трудните в неговия живот времена. За много кратко време той губи всичките си близки, след което започва да нарича себе си Щастливец, опитвайки се да се измъкне сам от мъката чрез хумор, смях и ирония в средата на весели другари. Храна, гледка, интериор, тук всичко ни печели.

Oще любими места за хапване:

 • Гурме Ресторант DIECI – на около 40 км от Велико Търново, в с. Девино, област Търговище се намира сбъднатата семейната мечта на световноизвестните готвачи шеф Джанфранко и Анна Киарини. Храната, обстановката и цялостното преживяване ще останем незабравим спомен!
 • ЕГО – Американско барбекю и тераса с приказна гледка към града
 • Ресторант Асеневци – чудесна кухня и приятна обстановка

Забележителности

Тук ви оставям кратък списък с места във Велико Търново, които си заслужава да посетите, всяко носещо различна красота, време, културна стойност и послание. Изборът остава ваш. ?

 1. Крепостта “Царевец”
 2. Хълма Трапезица
 3. Улицата на занаятите – “Самоводска чаршия”
 4. Сарафкината къща
 5. Паметникът „Асеневци“ и Художествената галерия във Велико Търново
 6. Средновековни църкви в Асенова Махала – “Св.Четиридесет мъченици”, “Св.Георги”, “Св.Петьр и Павел” и “Св.Димитър”
 7. Старият град с архитектурните ансамбли
 8. Възрожденски църкви – “Св.Св.Константин и Елена”, “Св.Николай”,  “Св.Св.Кирил и Методий”
 9. Музей „Затвор“
 10. Музей „Възраждане и учредително събрание“
 11. Шоуто „Звук и Светлина“
 12. Мини България
 13. Никополис ад Иструм – римското бижу
 14. Арбанаси

Ако търсите природни забележителности извън Велико Търново, в тази статия ви разказвам за 4 водопада в близост до града, които ще ви въведат в магнетичните дебри на Балкана и ще ви омаят с красотата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?